top of page
33299864_10155537829195418_7371124659825147904_n.jpg

HYR JUJUTSU

Jujutsu: Welcome

Hontai Yōshin Ryū (本體楊心流) är en japansk jujutsuskola (budo, kampsport). Den är en av få så kallade koryu-stilar som går att träna i Sverige. Hontai Yoshin Ryu är en komplett traditionell samuraj-skola, som har jujutsu som central pelare och med träning i de traditionella vapnen där kodachi och bo är hörnpelare. Stilen utövar också iaido och iaijutsu, vilket man graderar i separat. De andra vapnen ingår i de högre graderingarna i jujutsu

Träningen i Hontai Yoshin Ryu baseras på kata. Dessa utförs i par där den ene (uke) utför förbestämda angrep medan den andre (tori) försvarar sig enligt ett strikt formaliserat mönster. Varje kata inleds och avslutas med ceremoniell hälsning. Det finns kata som utförs utan vapen, och det finns kata som utförs med tanto (kniv), kodachi (kort svärd), tachi (svärd), chobo (1,8 m stav) och hanbo (90 cm stav).

Jujutsu: About Us
IMG_9616 crop 4 5.jpg

Ledarskap

18:e Soke Inoue Tsuyoshi Munetoshi lämnade (16 januari 2005) över stormästartiteln till sin son Inoue Kyoichi-Munenori som därmed är den 19:e stormästaren. So-honbu dojo ligger i Imazu, mellan Osaka och Kobe. Hontai Yoshin Ryu har idag åtta "grenar" utanför Japan. Sverige leds i detta fall av huvudinstruktör Olle Borg. I Sverige tränas stilen i Akademiska Jujutsu-Föreningen (Honbu dojo) i Stockholm, och i Barkarby ju-jutsuklubb. Christer Ekman är tränare för Takenoko budoklubb.

Jujutsu: About Us

Historia

Skolan grundades runt 1660 av Takagi Oriemon Shigetoshi (född 2 januari 1635 som Inatobi Umon). Hans far, Inatobi Sanzaemon, blev en natt överfallen och mördad. Umon hämnades sin fars död genom att följa hans lära: "Pilträdet böjer sig, det höga trädet bräcks". Genom att använda denna lära kunde han ta emot fiendens angrepp och besegra honom med en motattack. Efter denna hämnd bytte Umon namn till "Yoshin ryu Takagi Oriemon Shigetoshi" (anspelande på "pilträdets sinne" och det "höga trädets bräcklighet").

Jujutsu: Opening Hours
DSC_01862.jpg

Börja träna

Låter det här som någonting för dig?

Klicka dig då vidare på knappen nedan för att få mer information för hur du börjar träna hos oss.

Jujutsu: About
bottom of page