Koryu

Koryu är benämning på den japanska, klassiska svärdskonsten . Denna skall enligt definition vara bevarad sedan 1868, då kejsare Meiji avskaffade samurai-väldet och Edo-perioden fick sitt slut Koryu är ursprunget för ZNKR. "Ko" betyder gammal och "Ryu" betyder skola eller stil. Dom olika stilarna som finns är t.ex. Jinsuke, Muso shinden ryu, Tamiya ryu, Muraku ryu, Eishi ryu och Hoki ryu.

Zen Nippon Kendo Renmei

Den moderna Iaidon skapades av 1969 Zen Nippon Kendo Renmei (ZNKR), som översatt blir All-japanska Kendoförbundet och syftet var att kendoutövare skulle få möjlighet att lära hantera sej riktiga svärd, samt att skapa en gemensam grund för graderingar inom Iaido, och det är även detta system som möjliggör tävlingarna i Iaido. Det var sju stycken kator som skapades, och dessa kompletterades år 1980 med 3 till. Slutligen kom det till 2 till, och nu är antalet kator inom ZNKR Iaido 12 stycken. Alla dessa kator bygger på de äldre stilarna som gemensamt kallas koryu (gammal stil).

Om du vill läsa ett "visuellt" dokument av de katorna. Dokumentet är skrivet av Honto Iaidoklubb, år 2003. Kom ihåg att detaljerna är inaktuella, men är instruktiva som grund.

Seiza no bu:

1. Ipponme

Mae

 

2. Nihonme

後ろ Ushiro

 

3. Sanbonme

受け流し Uke nagashi

 

© Fotograf: Ola Sundberg "Soundhill" 2011 www.soundhill.net

Iaihiza no bu:

4. Yonhonme

柄当て Tsuka ate

Tachi iai no bu:

5. Gohonme

袈裟切り Kesa giri

 

6. Ropponme

諸手突き Morote tsuki

 

7. Nanahonme

三方切り San po giri

 

8. Hachihonme

顔面当て Gammen ate

 

9. Kyuhonme

添え手突き Soete tsuki

 

10. Jupponme

四方切り Shi ho giri

 

11. Juipponme

総切り So giri

 

12. Junihonme

抜き打ち Nuki uchi